Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål

Produktspørsmål

Kan dere bygge høyttalere for meg, og hva vil det koste?

Ja, det kan vi, som en del av tilbudet vårt om skreddersøm - dette blir da en kundeinitiert spesialproduksjon.

Prisene vil variere med størrelse, kompleksitet, dokumentasjonskrav og finish, men vi har gunstige avtaler med våre partnere som gjør at vi kan tilby konkurransedyktige høyttalere og subwoofere, både når det gjelder ytelse, finish og pris.

Ta kontakt på epost for mer informasjon.

Kan dere reparere mine gamle høyttalere?

Absolutt!

Dette ser vi på som en viktig oppgave for å redusere den globale og lokale avfallsmengden.

Vi kan - og vil gjerne - både reparere og oppgradere eksisterende utstyr.

Ta kontakt for mer info.

Høyttalerelementet er oppgitt til å tåle X antall Watt RMS. Hvor stor forsterker kan jeg ha?

Det korte svaret er:

I prinsippet så stor eller liten du vil. Et sprengt høyttalerelement skyldes i 100% av tilfellene brukerfeil.

Det lange svaret er:

Oppgitt RMS-effekt forteller lite om ytelsen til et element - men det forteller noe. Både om hvor høyt du kan forvente at elementet spiller i en gitt situasjon, og hvor godt det vil tåle hard bruk over tid. Dette er forutsatt at tallet er reelt og ikke bare tatt ut av luften, slik mange produsenter har en tendens til å gjøre.

Vi selger kun produkter fra produsenter som har et realistisk forhold til spesifikasjoner, noe som betyr at du kan ta for gitt at et element på 100W RMS hos oss, faktisk tåler 100W gjennomsnittlig effekt over tid uten at spolen tar skade av varmen.

Samtidig kan et element spesifisert til 100W RMS både bli ødelagt med mindre effekt enn det - eller tåle langt mer. Forvirret?

Dersom et element tvinges til å spille frekvenser det ikke er beregnet for, vil det kunne selvdestruere mekanisk selv med svært lite effekt. Videre kan man redusere elementets arbeidsområde, og deretter tilføre en langt høyere spisseffekt enn det er beregnet for. Ved å begrense effekten til et bestemt frekvensområde, kan selv rimelige elementer tåle svært mye over en begrenset tidsperiode.

To ekstreme eksempler er hhv. diskanter brukt uten delefilter, som kan gå i stykker selv med 1 watt, samt lydtrykkskonkurranser i bilstereoverdenen, der elementer ofte får både fem og ti ganger RMS-effekten, uten å bli ødelagt.

Anvendelsen har altså alt å si for hvorvidt et høyttalerelement vil overleve i en gitt situasjon. Derfor må du definere bruksområdet og målet før du velger elementer. Dette sikrer at du og elementene dine kan leve lykkelig sammen i mange år.

Det sikreste du kan gjøre for å garantere at du aldri ødelegger høyttalerne dine, er å umiddelbart redusere volumet når du hører forvrengning. Forvrengning indikerer at høyttaler eller forsterker opererer på smertegrensen av hva det er laget for. Ikke ignorer forvrengning basert på hva volumkontrollen indikerer - forsterkeren kan nå maks effekt lenge før volumkontrollen havner på maks. Forvrengning er den eneste klare indikatoren du har på at skade er i ferd med å oppstå.

Hva spiller høyest av element X og Y?

Det korte svaret er:

Det som har høyest effektivitet i det aktuelle frekvensområdet, og tåler effekten du har til rådighet.

Det lange svaret er:

Skal du spille med lydtrykk tilsvarende konsertnivåer, må enten effektiviteten og/eller effekthåndteringen til høyttalerne økes. Det er flere måter å oppnå dette på; man kan øke antallet elementer, bruke mer effektive elementer eller bruke elementer med høyere effekttålighet og deretter tilføre mer forsterkerkraft.

Alle alternativer har fordeler og ulemper, men et viktig grunnprinsipp å ta med seg, er at et element optimalisert for å spille høyest mulig med 1 watt, ikke nødvendigvis spiller hverken høyest eller penest når effekten er 500 watt.

Dette er fordi ingen elementer oppfører seg linjært med tilført effekt - og de mange strukturelle kompromisser som må inngås for å øke følsomheten per watt går, ironisk nok, på bekostning av ytelsen ved høyt volum.

Derfor er det å øke antallet elementer den lydmessig gunstigste måten å øke det totale lydtrykket på i større lokaler/areanaer - om enn ikke den mest kostnadseffektive. Å fordele byrden på flere elementer gir en rekke fordeler - blant annet mindre behov for effekt, mindre varme, mindre slitasje og mindre forvrengning.

Videre er dette overførbart til HiFi: Om man sliter med å oppnå ønsket lydtrykk med tradisjonelle løsninger, kan linjekilder av selv rimelige og små elementer fullstendig knuse kommersielle høyttalere i prisklassen, uten at det går på bekostning av interiørvennligheten.

Også når det gjelder subwoofere, som spiller i et frekvensområde der lydtrykket virkelig er et resultat av evnen til å fysisk flytte store mengder luft, er kvantitet i form av membranareal noe som kan øke kvaliteten betraktelig.

Lønner det seg å bygge høyttalere/subwoofere/forsterkere selv?

Det kan absolutt lønne seg å bygge selv, i form av:

 • Skaperglede
 • Kreativ frihet
 • Selvutvikling
 • Bedre ytelse i forhold til pris

Vår typiske selvbygger er den som ikke finner en passende, kommersiell subwoofer til hjemmekinoen og heller ønsker å bygge noe mer brutalt selv.
Det at det kan være en signifikant økonomisk besparelse involvert er selvsagt også noe mange finner tiltalende. Noen ganger ønsker man bare mest mulig bass for pengene.


Med en Dayton Audio UM18-22 subwoofer og en Dayton Audio SPA1000 eller Hypex FA502 plateforsterker, for eksempel, når denne kjøpergruppen målet om brutal bass med god margin. Dette er en svært potent kombinasjon, som DIYere over hele verden har brukt i årevis med stort hell.

For den som ikke ønsker å bygge selv, men ønsker samme, brutale ytelse med lekker finish, kan vi tilby å bygge på bestilling. Slik får du et ferdig produkt, klart til bruk.

Vi liker ikke å fare med tomme ord. For å illustrere akkurat hvor høyt UM18-22 og SPA1000 spiller i lukket kabinett, viser vi heller til følgende SPL-test, målt etter CEA-2010-standarden.

Slik kan vi dokumentere at vår aktive 18" spiller 4-7dB høyere enn en aktiv 13,5" til ca. kr. 20.000,- fra en svært anerkjent, kommersiell leverandør - med like stor forsterker. Heretter bare kalt "kommersiell subwoofer":

Xypher Sounds XSS-18L vs "BRAND X"

Dette betyr altså at du må ha 2 stk "kommersielle subwoofere" til totalt kr. 40.000,-, for å matche en selvbygget 18" subwoofer med under kr. 15.000,- i materialkostnader.

Med dette kan vi ikke bare konkludere med at det definitivt lønner seg å bygge selv - vi kan også konkludere med at det lønner seg når vi bygger for deg!

Hvordan bestiller jeg en spesialproduksjon?

For deg som opplever at butikkjøpte løsninger ikke dekker ditt behov, men heller ikke ønsker å bygge noe selv, kan vi bygge på bestilling.

Vi leverer komplette, skreddersydde løsninger rundt komponentene du finner i nettbutikken vår. Det overordnede målet vårt er at produktene våre skal være produsert/montert i Norge, og likevel være konkurransedyktig på pris innenfor sine segment. Ved å kjøpe kortreist godlyd, kan du både få et produkt som er akkurat slik du ønsker OG bidra til å opprettholde norske arbeidsplasser. En ekte vinn-vinn-situasjon, med andre ord!

Takket være et solid utvalg av kvalitetskomponenter, og et godt samarbeid med lokale fabrikasjonsverksteder, kan vi tilby høyttalere og subwoofere av ypperste klasse, laget etter dine mål og/eller spesifikasjoner.

Du er hjertelig velkommen til å sende oss en e-post med din idé, gjerne med en vedlagt skisse, for en kostnadsfri forhåndsevaluering. 

HMS

Kan noen av produktene deres være helseskadelige?

De aller fleste produktene vi fører kan føre til personskade på en eller annen måte, eksempelvis ved, men ikke begrenset til:

 • Høyttalere kan produsere lydnivåer over 90dB og dermed forårsake hørselskade ved langvarig/feil bruk. Bruk lydsystemet ditt med aktsomhet, og bruk om nødvendig hørselvern.
 • Forsterkere kan gi elektrisk støt dersom de brukes i feil miljø (typisk utendørs) eller åpnes. Ingen elektroniske komponenter, ei heller byggesett, må tilkobles strømnettet mens strømførende deler er tilgjengelig for berøring.
 • Mindre komponenter og batterier kan fortæres av barn og dyr, og må derfor oppbevares utilgjengelig for disse.
 • Enkelte komponenter kan ha skarpe kanter. Ikke prøv å bruke disse til ting de ikke er ment for, som for eksempel å rane din lokale bensinstasjon.

Hva med miljøet?!

Vi elsker miljøet, og ønsker å være bevisste på hvordan vi påvirker det gjennom vår drift!

Vi har en nullvisjon hva produksjon av søppel angår, som betyr at ingen produkter vi selger skal være nødt til å havne i restavfallet (eller i naturen). Denne er, i motsetning til en del politiske nullvisjoner, 100% oppnåelig - men vi trenger din hjelp i tillegg:

 • Vi oppfordrer til at du oppgraderer/reparerer dine gamle høyttalere, istedenfor å bare kaste dem og kjøpe nye. Det kan du enten gjøre med deler fra oss, eller vi kan gjøre det for deg!

 • Kjøp og selg gjerne brukt på Finn.no!
 • Vi håper du motstår fristelsen til å kjøpe billige bruk-og-kast-varer fra de store kjedene, som også er helt avhengig av bruk-og-kast-mentalitet, kort holdbarhet og "markedshype" for å tilfredsstille sine egne krav til kontinuerlig vekst.

 • Vi håper du vil handle lokalt så ofte du kan - vi har til og med mulighet til å levere "kortreiste" høyttalere i sin helhet, siden Seas produserer enkelte artikler i Norge! Vi er for små til å få lov til å handle rett fra Seas i dag - men med din hjelp, kan vi bli store nok til å få lov i fremtiden.
 • Dersom du har EE-avfall fra oss, eller som tilsvarer det vi selger, kan du enten levere det gratis på nærmeste returstasjon, eller sende det til oss vederlagsfritt. Du trenger bare å betale frakten. Merk: Hvis det er store gjenstander som krever spesialtransport videre til returstasjonen, kan og vil vi fakturere deg for denne transporten.
 • Vi er medlem av returselskap for elektronisk avfall (EE) og følger ellers "Forskriften om gjenvinning og behandling av avfall":

"§ 1-4.Plikt til å ta imot EE-avfall

Forhandler skal ta EE-avfall som er husholdningsavfall vederlagsfritt i retur i butikklokale eller på tilsvarende sted i umiddelbar nærhet av dette. Forhandler skal også ta imot EE-avfall som er næringsavfall vederlagsfritt ved nykjøp av tilsvarende mengde EE-produkter.

Mottaksplikten er begrenset til tilsvarende produkter som forhandleren omsetter eller tidligere har omsatt, men er ikke begrenset til merke eller fabrikat. Med tilsvarende produkter menes produkter som tilhører samme produktspekter og har samme funksjon som de som selges på innleveringstidspunktet. Mottaksplikten gjelder uavhengig av salgsvolum eller salgsperiode, og i ett år etter at siste tilsvarende EE-produkt er solgt.

For forhandlere med et salgsareal på over 400 m​2 for EE-produkter, omfatter mottaksplikten også alle typer småelektronikk hvor lengste ytre mål er under 25 cm, uavhengig av om forhandler omsetter eller tidligere har omsatt disse produktene.

Forhandler kan nekte å ta imot EE-avfall som er ødelagt og dermed kan medføre en helserisiko for personell, som knuste lyskilder som inneholder kvikksølv.

Når EE-produkter omsettes eller leveres utenfor butikklokale direkte til private husholdninger i Norge, herunder ved netthandel, postordresalg eller lignende, skal forhandler etablere et effektivt system for forsendelse og mottak av tilsvarende mengder EE-avfall. Forhandler skal ta imot EE-avfallet vederlagsfritt, men kan ta seg betalt for kostnader direkte forbundet med forsendelse av større enheter EE-avfall. Prisen for forsendelse må ikke overstige det beløp forhandler krever ved forsendelse av tilsvarende mengde solgte EE-produkter. Forhandler skal tilby vederlagsfri returtjeneste ved hvert salg av småelektronikk utenfor butikklokale."

0 Endret ved forskrift 16 des 2015 nr. 1772 (i kraft 1 jan 2016).